20 Mei '16 - Wereldraces op het krappe Zolder!

 

 

 

Je hebt van die evenementen waarbij je wilt dat er geen einde aan komt. Dat was bij dit evenement zeker niet het geval. Ik was blij de auto in een stuk weer op te kunnen laden. Het ging clean in de cup, maar het krappe Zolder met al die chicanes is soms wel erg krap. Maar wat een waanzinnige gevechten heb ik gehad! Als ik wederom een paar carrosserie delen moet inleveren voor een zelfde race, heb ik het er graag voor over! Zolder is krap en ik zat een beetje in de hoek waar de klappen vielen, hoewel dat normaal gesproken in deze enorme startvelden best mee valt. De Driving Fun Mazda staat klaar voor de volgende veldslag!

 

Hoe groot zijn die velden dan? Kijn snel op deze film gemaakt door Alwin Bakker:

https://www.youtube.com/watch?v=Q7yM_-sbe1Q

 

De wedstrijddag begon met het verschrikkelijke bericht dat Ronald Morien de nacht er voor plotseling was overleden. Hij was net terug van racen met zijn talentvolle zoon Mika. En dezelfde zoon staat vandaag op Zolder. Ook hij rijd mee, én wint in de Mazda cup. Respect.

 

 

 

Kwalificatie:

De training en kwalificatie was in een sessie samen gevoegd. Van de 42 auto's reed ik een 10e plaats! Een halve seconde eraf en ik stond 5e. Superclose! Dat beloofd wat voor de wedstrijden.

 

Race 1:

Helaas kwam ik niet lekker weg. Het koste me een positie maar de snelheid was er wel. Ik zag het hele veld achter me elke ronde iets afzakken dus besloot niet aan te vallen maar eerst een gat te trekken omdat ze wanneer ik aan val weer dichterbij zullen komen. Halverwege de race werd er flink voor mijn wagen geknokt en was het eigenlijk afwachten op een kans. Die kwam er. Opeens gingen we als een soort trechter de eerste bocht in en de dogfight was begonnen. Wat een positiewissels! Maar vanwege de rustige eerste helft van de race, met zo weinig mogelijk glijden tegen oververhitting van de banden, was de grip nog prima. Ik zette ik in de 9e ronde zelfs de snelste ronde van het hele veld op dat moment neer! Een 7e positie was het geweldige resultaat. Met slecht 0,3 seconde van de aller-snelste tijd af. Beste resultaat tot nu toe in de cup!

 

 

 

Race 2:

Starten vanaf P7. Een flinke lading auto's achter mij dus. Waaronder een paar snelle jongens die de eerste race in de problemen waren gekomen. Wederom geen top start. Jammer, want daar ben ik normaal wel van. Ik viel wat terug maar kwam direct in de overvolle gevechten terecht. Formule Ford kampioen Melroy Heemskerk kwam ook van een paar posities naar voren en ging aan mij voorbij. Gelukkig kon ik aanhaken en een droomrace begon. Maar niet voordat we voorbij waren aan de beide auto's van Lemmens. Op hun thuiscircuit was het al snel duidelijk dat ze zich niet zomaar gewonnen gaven. Het was wat touwtrekkerij, maar Melroy en ook ik kwamen er samen uiteindelijk doorheen, hoewel we al te veel tijd verloren hadden voor aansluiting met de rijders voorin. Toen begon ons rondenlange gevecht. Veel prikken, wisselen van positie en spektakel. Enkele keren was er een touche maar gelukkig niet noemswaardig. Expres was het gelukkig niet, maar samen door krappe chicanes is soms net iets té krap. Ik had mijn zinnen gezet op de allerlaatste chicane in de laatste ronde voor startfinish omdat ik wist dat hij daar de binnenkant zou verdedigen. Dat deed hij. Ik viel aan vanaf de buitenkant waardoor je vanwege de chicane gelijk de binnenkant hebt bij het opkomen van het rechte stuk. Dat lukte, maar helaas kwam ik net 0,04 seconden (!) of een paar meter te kort toen we naast elkaar onder de finishvlag door reden.

 

 

 

Uiteindelijk ben ik 8e (feitelijk een gedeelde 7e plaats) geworden overall wat het beste resultaat tot nu toe is. Wat een race weer! We hebben wel wat huiswerk, want de schermen mogen weer strak gestreken worden, de velgjes krijgen weer hun kleur terug en preventief vervangen we de versnellingsbak omdat ik er soms wat twijfel bij had.

 

Maar het mooiste is dat we nu echt de snelheid te pakken hebben. Yes!

 

Over twee weken al, op 3, 4 en 5 juni staan we op Zandvoort. Bij de Max Vertappen Racing Days. Meer dan 100.000 kaartjes reeds verkocht. Vrijdag trainen, zaterdag kwalificatie en race 1 en zondag race twee. Kom maar op!

 

 

 

 

 

 

De credits van de foto's gaan wederom naar Thomas en Nils Bakker. Bedankt voor de geweldige platen! Mocht u de foto's willen gebruiken vergeet dan niet de bronsvermelding van de ze heren.